lauantai 14. toukokuuta 2016


Helsinki-Tallinna-Ardu-Rapla-Paldiski-Tallinna-Helsinki.
Huomasin että jäi raportti kirjoittamatta tästä reissusta jostain syystä, joten tämä ilmestyy nyt näin jälkikäteen. Itse reissu tehtiin viime vuonna, ja oli nimeltään Ecotrip.

Tallinnasta lähdimme tihkusateessa kohti Ardua, jonne tuli matkaa vajaat sata kilometriä. Tallinnan asfaltti on huonokuntoista. Raitiovaunujen kiskot ovat noin 5cm asfaltin pinnan yläpuolella keskellä katua monissa paikoin. Niiden ylittäminen vauhdilla oli aikamoista paukutusta. Ajokulttuuri Tallinnassa on myös aika reteää. SUV-bemarit puskevat metrin päässä perästä takana. Plussana ihmettelin miten Tallinnassa on osattu jättää rotvallit pois kelvien ja pyöräteiden risteyksistä, kun meillä se tuntuu olevan työn ja tuskan takana. Meidän rotvalli-pakkomielteessämme on jotain hyvin pimeää. Muilla mailla sitä ei juuri ilmene. Jopa uusiinkin risteyksiin niitä yhä rakennetaan, eikä riitä että kadun kulmiin, vaan monesti kadun keskelle rakennetaan sellainen metrin levyinen korkea kumpu jolle kinneri ei mahdu mitenkään päin, ja jossa on rotvallit.

Ajettaessa taas Tallinnan ulkopuolelle muuttuu meininki täysin. Asfaltin kunto on parempaa kuin Suomessa. Teiden varsilla on kylttejä "this road is funded by the EU". En tiedä tekevätkö ne niitä Naton panssareille vai mille, mutta EU on maksanut Viron tieverkon hyvään kuntoon. Kumpa se tekisi saman Suomessa. Ilo on vetää uusia sileitä tasaisia baanoja joissa ei ole ylämäkiä. Virosta käytännössä puuttuvat ylämäet kokonaan, mikä tekee siitä kinneristin toivemaan. Tallinnasta poistuttaessa on vähän ylämäkeä. Liikenne ei ole mikään ongelma maaseudulla sillä sitä ei käytännössä ole, noin Suomen mittakaavassa. Hyvin on rauhallista, kerran tunnissa menee auto ohi. Lähes joka pihassa on suuri koira joka haukkuu portilla.

Ardun kyläkauppa. Hintataso ei ole enää sitä mitä se oli 90-luvulla. Nyt se on jo aika lähellä Suomen tasoa, mikä tekee siitä kalliin paikallisille. Juustotiskillä huomasi, että nyt on tultu Eurooppaan. Joka kyläkaupan juustotiskillä oli oman kylän erikoisuuksia myynnissä. Jäätelön rasvaprosentti oli jotain, mitä Suomesta ei saa millään rahalla. Suomessahan kalliit design-jäätelötkin kuten Kolmen Kaverin jäätelö ovat lähes rasvattomia jostain syystä. Virossa jäätelön rasvaprosentti on kolminkertainen. Se saa halvankin tuutin maistumaan huippujäätelöltä. Tuo kuvassa näkyvä Milan on muuten ihme peli. Menee kovaa. Minulla ei ole moottorin kanssa sille mitään jakoa jos se päättää vähän nostaa matkanopeutta. Se jättää minut kuin seisomaan.

Ardussa yövyimme jonkinlaisessa hyvätasoisessa retkeilymotellissa, joka Neukkulan aikaan oli ollut Puolueen koulutuskeskus. Yksi monista. Ihan hyvän tarjoilun pistivät pystyyn meille siellä. Gatin lataamishässäkkä on vähän hankala tuollaisella reissulla, missä päivän ajon jälkeen porukka haluaa rauhoittua ja keskustella ja kerääntyä ruokailemaan. 10kg lipo-kasan lataus vaatii jatkuvaa huomiota noin kolmen tunnin ajan, mikä eristää vähän omaan kuplaan. Samoin akuille ei tee hyvää niiden jättäminen täyteen ladatuiksi yön yli monta yötä peräkkäin. Yön aikana ne myös menettävät noin 5% niihin ladatusta virrasta. Ardun lähellä oli suuri järvi. Niitä ei Virossa näy tungokseksi asti.

Raplassa lounastimme paikallisessa ravintolassa. Spaghetti Carbonara oli erittäin hyvää. Hintataso oli ystävällinen ja palvelu hyvää. Rapla on sellainen yhden pääkadun pikkutaajama. Raplan jälkeen yövyimme aika pitkälti keskellä-ei-mitään maantien varressa, jossa kuitenkin sijaitsi hyvätasoinen motelli. Paldiskin lähellä yövyimme hotellissa. Illalla huomasin juoneeni kaksi pulloa viiniä:) Kauppaa metsästimme aika tovin älypuhelimien karttojen avulla ympäri läheistä kylää. Lopulta se löytyi.


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti