keskiviikko 5. huhtikuuta 2017Venäläinen isoisäni. Off-topic bloggaus, tapahtumien 100-vuotisjuhlan kunniaksi.
Yllä oleva kuva on otettu Suomessa kaksi viikkoa sen jälkeen, kun pappa oli loikannut Suomeen pakoon Tshekan pidätysmääräystä,  josta äidilläni on hallussaan kopio ja jonka lisään tämän blogin dokumentteihin papasta aikanaan muiden dokumenttien ohessa. Dokumentteja on paljon.

Pappa oli Tsaarin upseeri, josta syystä Venäjän vallankumouksen jälkeinen hallinto halusi hänet päiviltä. Pidätysmääräyksessä lukee "vangittava tavattaessa". Pidätystä olisi seurannut teloitus.
Pappa käveli metsien läpi Rajajoelta Suomeen. Hän on syntynyt Pietarissa, ja asui siellä koko ajan jonka oleskeli Venäjällä.


Ne jotka minut tuntevat, voivat etsiä samannäköisyyksiä:) Tämä kuva vaikuttaa siltä että hän pyrkii näyttämään tavallisen tallaajalta. Tuo hattu on Lenin-tyylinen, eikä Tsaarin upseerin tyyliä ollenkaan.
Toisaalta Lenin oli myös hänen tuttavansa ennen vallankumousta. Tampereen Yliopisto haastatteli pappaa aikanaan, josta julkaistiin kahden CD-levyn mittainen tallenne. Tässä ensimmäisen levyn kansilehti:

Suomen tasavallan Presidentti myönsi hänelle Suomen kansalaisuuden 1925.Suomessa pappa meni naimisiin, sai monta lasta, ja perusti aikanaan menestyneen teollisuusyrityksen joka työllisti monta ihmistä. Hän kuoli kun minä olin alle 10-vuotias, muistan hänet ainoastaan hyvin hämärästi leppoisana ja ystävällisenä ukkelina.
Hänen poikansa taisteli ja haavoittui Tolvajärvellä Talvisodassa osasto Pajarin joukoissa, mutta se on eri tarina.

Tässä kuvassa pappa on Tsaarin upseerin puvussa jossain päin Venäjää.


Viimeisessä kuvassa Suomessa joskus 50-luvulla. Yksi kuvan lapsista on äitini.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti