keskiviikko 2. lokakuuta 2024


 

Ruokaparadokseja osa 3. Kasviöljyjen käytön lopettaminen ja ruuasta noin yleisesti. Noin puoli vuotta sitten minulle alkoi muodostua käsitys, että saan ravinnostani aivan liikaa kasviöljyjä ja ihmiset noin yleisestikin saavat. Se on ihmiselle monin tavoin epäterveellistä, mutta kasviöljyjen ehkä haitallisin vaikutus on että ne sotkevat nälkäsignaalimme endokannaboidireseptoriemme kautta. Kasviöljyt lisäävät ruokahalua, ja etenkin pikaruokateollisuus tietää tämän. 

Pelkässä hampurilaispaikan sämpylässä on neljää eri kasviöljyä, ja ne ovat siinä tasan siksi, että sinä söisit lisää niitä hampurilaisia. Kasviöljyt ovat nykyään aivan kaikkialla, lapsuudessani niitä ei ollut juuri missään ja ihmiset olivat laihoja. Pikaruokaravintolat siirtyivät käyttämään kasviöljyjä 1990-luvun alussa, esimerkiksi McDonalds vuonna 1990. Kasviöljyistä eroon pääseminen ravinnossaan on kuukausien oppimisprosessi, koska niitä löytää hyvin yllättävistäkin paikoista. Roskiin joutuu heittämään lohta, leipää, ja vaikka mitä. 

 

 

Kasviöljyjen haitallisin ainesosa on linolihappo, jonka saanti on kaksikymmenkertaistanut länsimaissa muutamassa vuosikymmenessä. Linolihappo sotkee nälkäsignaalimme, ja sen puoliintumisaika on 680 vuorokautta. Sen verran siis minimissään kestää että kasviöljyt tulevat ulos sinusta sen jälkeen kun olet lopettanut niiden käytön. Kasviöljyt kumuloituvat ihmiseen. Vähennettyäni kasviöljyjen käytön niin vähiin kuin kykenin, huomasin yhden päävaikutuksen. 

Päävaikutus oli se että näläntunteeni katosi. Se tuntuu aluksi jopa pelottavalta, olin syömättä päiviä putkeen ilman näläntunnetta. Olo oli samanlainen kuin pojanviikarina 1970-luvulla, jolloin syötiin vähän ja yksinkertaisesti eikä kellään silti ollut nälkä. Kasviöljyjen käytön lopettamisen korrelaatio voimakkaan näläntunteen katoamiseen sekä herkutteluhalun loppumiseen on hämmästyttävän suora, ainakin allekirjoittaneella. 

Tunne on kuin olisi vihdoin löytänyt jonkinlaisen pätevän selityksen jatkuvaan näläntunteeseen, aito heureka-fiilis ja samalla petetyksi tulleen tunne menneen elämän suhteen. Toinen havaittu vaikutus oli energiatason nousu, kestävyyteni liikunnassa parani. Jaksoin tehdä pidempiä lenkkejä ilman väsymisen tunnetta. Alkoholinkäyttö ei enää aiheuttanut epämiellyttäviä tuntemuksia maksan kohdalla seuraavana aamuna. Mitokondriot, solut toimivat paremmin ilman kasviöljyjä. Sen ihan tuntee kirjaimellisesti omassa kehossaan.

Olen tehnyt kokeita, ollut syömättä kasviöljyjä viikkoja, ja sitten syönyt niitä jälleen yhtenä päivänä. Halu "mättää" herää välittömästi endokannaboidireseptorien kautta, mielen valtaa halu syödä ja miellyttävä hyvänolontunne ruokailun jälkeen, jotenkin epäluonnollinen euforia, jota syötyäni ruokaa ilman kasviöljyjä en koe. Syötyäni ruokaa ilman kasviöljyjä koen ainoastaan kylläisyyttä, mutta en hyvänolontunnetta. Kasviöljyjen käytön lopettaminen on aluksi vähän nihkeää, sillä makuaistimme on tottunut niihin. Ruoka maistuu kerta kaikkiaan erilaiselta täysin ilman niitä. Samalta kuin lapsena seitsemänkymmentäluvulla. Tulee kylläiseksi, mutta ei ole halua ahtaa itseään täyteen sitä.

Vaikka kasviöljyissä ei kerrota olevan omaa makua juurikaan, niin makumuutoksen kyllä huomaa kun niiden käytön lopettaa. Makuaisti vaatii niitä alussa, sellainen niiden tuoma umaminen pehmeys jää puuttumaan. En aloita minkäänlaista väittelyä tästä asiasta kenenkään kanssa, siitä ei ole mitään hyötyä. Kerron vain, miten minä teen ja miten olen asiat itse havainnut omassa kehossani. Olemme yksilöitä toki, eri jutut toimivat eri ihmisillä. Alla listaan ruoka-aineita, ja kommentoin niitä kasviöljyjen näkökulmasta.

- Kasvatettu kirjolohi. Kasvatettu kirjolohi ei ole oikeastaan enää eläin, vaan synteettinen ruuanomainen tuote jonka rasvahappokoostumusta on keinotekoisesti manipuloitu. Kasvatettu kirjolohi sisältää kuusi kertaa enemmän linolihappoa, kuin villilohi. Se on uivaa kasviöljyä, lisää ruokahaluasi. Suosin turskaa, ja valkolihaisia kaloja. Paneroitu kala on pinnoitettu kasviöljyllä, mutta syön sitä silti välillä koska se on vain hyvää.

- Sinappi. Suomalainen sinappi on 40% kasviöljyä, 40% sokeria ja 20% sinapinsiemeniä, noin karkeasti. Erittäin haitallista terveydellesi, jo ihan valtavan sokerimääränsä takia. Kasviöljyt antavat suomalaiselle sinapille sen kiinteän koostumuksen, mihin olemme tottuneet. Ainoa suomalainen sinappi, missä ei ole kasviöljyjä on Salosen Pimeäpullo. Saattaa olla jokin toinenkin jollain pikkutuottajalla, en ole aivan kaikkia käynyt läpi. Dijonsinapissa ei ole kasviöljyjä, eikä juuri sokeriakaan. Teen sinappini niin, että sotken puolet ja puolet Salosen sinappia ja Dijonia. Tulee aika sopivan täpäkkää tavaraa, ilman biodieseliä.

- Sämpylät. Monissa sämpylöissä on kasviöljyjä, etenkin kaupan hotdog ja hampurilaissämpylöissä. 

- Kastikkeet. Salaattikastikkeet, tartarkastikkeet ja vastaavat ovat täynnä kasviöljyjä. Teen nykyään tartarkastikkeeni niin, että sotket puolet ja puolet turkkilaista jogurttia ja creme freicheä. Maustan tillillä ja pikkelsillä. 

- Perunamuusi. Lounasravintolat tekevät perunamuusinsa pääsääntöisesti margariiniin tai muihin kasviöljyihin. Juokse vielä kun voit, suosi perinteisiä perunoita. Ranskalaisten perunoiden kasviöljymäärästä tuskin tarvitsee sen enempää mainita, se on suuri.

- Perunasalaatit, italiansalaatit ja vastaavat. Täynnä kasviöljyjä.

- Lihamakaronilaatikko, erinäiset laatikot ja einekset noin yleisesti. Paljon kasviöljyjä.

- Ketsuppi. Ketsupit eivät aina sisällä kasviöljyjä, mutta mainitsen ne listalla silti koska ketsupissa on valtavasti sokeria. Sokerin määrän voi vähentää puoleen miksaamalla ketsuppinsa itse, se on helppoa. Itse sotket puolet ja puolet Del Monten paseerattua tomaattia ja Heinzia. Maku on loistava, säilyvyys huonompi. Kestää jääkaapissa hyvänä noin kahdesta kolmeen viikkoa. "En syö koskaan ketsuppia, mutta sinappia kyllä!"-miehiä en ymmärrä, ketsuppifobia on jotenkin koomista. Ketsuppi on hyvää ja siinä on paljon lykopeeniä, se on terveellistä kunhan sokerimäärän pitää aisoissa. Linolihappomäärän näkökulmasta olisi paljon parempi, että söisit ketsuppia ja jättäisit sen tuubisinapin.

- Karjalanpiirakat. Sisältävät yleensä kasviöljyjä, jätä hyllyyn.

- Leivokset, kakut, pullat ja vastaavat. Paljon kasviöljyjä.

- Perunalastut, lihapiirakat, pasteijat ja vastaavat. Paljon kasviöljyjä. 

- Valkoiset pavut tomaattikastikkeessa. Paljon rapsiöljyä. 

- Aurinkokuivatut tomaatit. Lilluvat auringonkukkaöljyssä. Auringonkukkaöljystä on puolet linolihappoa, sitä voisi varmaan käyttää anorektikkojen hoitoon menestyksekkäästi. Amerikassa kehitettiin 90-luvulla laihdutuslääke, joka blokkaa endokannaboidireseptorisi. Menetät silloin näläntunteesi kokonaan. Lääkkeellä oli kuitenkin joitain haitallisia sivuvaikutuksia, joten se vedettiin myöhemmin markkinoilta. 

Laihdutusleikkaus toimii samalla periaatteella, siinä poistetaan suolen osa jossa endokannaboidireseptorisi sijaitsevat. Raskas menetelmä yksinkertaiseen asiaan. Et tarvitse Ozempicia, jätä ainoastaan kasviöljyt pois ravinnostasi. Kasviöljyt voivat olla terveellisiä sydämelle, sitä en kiistä. On kuitenkin mahtava paradoksi, että rasvahapot jotka ovat terveellisiä sydämellesi, lisäävät ruokahaluasi ja tekevät sinut lihavaksi. Lihavuus taas ei ole yhtään hyväksi sydämelle, ei maksallesi, eikä millekään. Syödä ensin biodieseliä, ja sitten Ozempicia, kuulostaa täydeltä hulluudelta.

Tässä tällainen lyhyt lista, jolla pääsee alkuun. Kuten voi huomata, niin kasviöljyjen poistaminen ravinnosta on jo sinällään aikamoinen terveysdieetti. Kaikki moska jää pois, vaikka sokeri ei ole kielletty kunhan sen määrän pitää järkevänä. Kasviöljyjen käytön lopettaminen ravinnossaan on hyvä kehikko syödä terveellisesti, joka antaa suunnan ja opettaa valitsemaan hyvää ruokaa kaiken teollisen moskan jäädessä pois.

Tyypillinen lounasravintolalounas voi olla totaalinen linolihappo-overkill. Teollisista kasvisruokavalmisteista en edes ala puhua. Lounasravintolassa ensiksi perunamuusisi on tehty margariiniin. Salaattikastike on kasviöljyä. Tartarkastike on kasviöljyä. Kalan panerointi on kasviöljyä tai kasvatetun kirjolohen linolihappomäärä suuri. Sämpylässä/leivässä saattaa olla kasviöljyä, laitat sen päälle margariinia. Tarjolla mahdollisesti oleva sinappi on täynnä kasviöljyä. Mahdollinen kakkupala lopuksi on kasviöljyä. Nämä kaikki syötyäsi olet niin täynnä Omega-6 linolihappoa, että rasvahappotasapainosi on kuin ydinpommin jäljiltä, ja endokannaboidireseptoreillasi on orgasmi, terveet nälkäsignaalisi kuolevat. Kiitos.